Seyyar Kitap Anadolu Yolculuğu’ nda…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin “Okuyan Bir Toplum” oluşturmak için başlattığı “Seyyar Kitap Projesi” İstanbullulardan gördüğü ilgiden sonra şimdi de Anadolu yollarında…
Proje kapsamındaki kitaplar TCDD ile yapılan protokol sonrası bugün Haydarpaşa Garı’ ndan Anadolu yolculuğuna uğurlandı. Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, TCDD İstanbul Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, Anadolu’nun dört bir yanından telekonferansla katılan Bölge Müdür ve Müdür Yardımcıları ile birlikte imzalanan protokol antlaşması sonucu 5000 adet Seyyar Kitap iki ayda bir olmak üzere Aralık ayı sonuna kadar Anadolu yollarında dolaşıyor olacak.
İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan konu ile ilgili yaptığı konuşmada Kültür A.Ş.’nin işleyişinden kısaca bahsetti ve Kültür A.Ş.’nin yayıncılık adına yaptığı projelerin en önemlilerinden birisi olan Seyyar Kitap Projesi’ne ve bu projenin çıkış sebebine kısaca değindi. Dünyadaki okuma oranının yüksekliğine karşın Türkiye’de bu oranın binde bir gibi çok düşük seviyelerde gezdiğinden bahseden Bayhan; okuma oranındaki bu düşüklük için öne sürülen mazeretleri sıraladı ve param yok kitap alamıyorum, vaktim yok okuyamıyorum, kitap çok seçemiyorum şeklinde öne sürülen bu mazeretleri ortadan kaldırıp okuma oranını daha yukarılara çekmek adına Seyyar Kitap Projesi’ni başlattıklarını belirtti.
İstanbullulardan yoğun talep gören proje Anadolu’ya doğru yol aldı. İlk olarak İstanbul – Ankara hattında yürürlüğe giren ve bu hat üzerindeki yolculara dağıtılacak olan Seyyar Kitaplar, Kültür A.Ş. ve TCDD işbirliği ile demiryolu ağının geçtiği tüm il ve ilçeleri kapsayacak şekilde insanlarımıza ulaştırılacak.
Yolculuğa çıkan ilk kitaplar şöyle:
İstanbul’un ilçe ve Semt isimleri 1, İstanbul’un ilçe ve Semt isimleri 2, Zararlı Alışkanlıklar ve Yabancı Gazetecilerin Gözüyle İstanbul olacaktır.
Zararlı Alışkanlıklardan Sevdiklerimizi Nasıl Koruruz? Kitabı gün geçtikçe topluma daha fazla sirayet etmeye başlayan zararlı alışkanlıkların gençlik üzerinde yarattığı tahribatın profilini çıkarıyor. Sigara, alkol, kumar ve uyuşturucunun her çeşidini mercek altına alan kitap özellikle uyuşturucu tehdidine dikkat çekiyor. Yer yer yaşanmış olaylara yer vermesi kitaba ayrı bir zenginlik katıyor. Kitaba göre artık Yeşilay Haftası kutlamalarıyla yetinmeyip zararlı alışkanlıklara karşı toplumun kontrol mekanizmasını harekete geçirmek gerekiyor; ancak bu kontrol mekanizmasıyla söz konusu alışkanlıkların etki alanlarının daraltılabileceğine inanılıyor.
Her köşesi bir gizem barındıran İstanbul’un her ilçe ve semtinin bu isimleri nasıl aldıkları ayrı bir merak konusudur. İstanbul’un İlçe ve Semt İsimleri kitabı iki cilt halinde yayınlanarak semtleriyle birlikte bu şehrin 32 ilçesinin bu isimleri nasıl aldıklarını inceliyor. Her ilçe ve semtin hikâyesine yer veren kitap İstanbul’un tarihi ve isim efsaneleri konusunda bir başucu kitabı olarak görülüyor. Bu yönüyle kitap yaşadığı kentin anlam derinliğine inmek isteyenler için büyük bir önem taşıyor.
İstanbul tarihî dokusu ve güzelliğiyle dünyada en çok ilgi gören şehirlerin başında gelmektedir. Bu şehre bir kez yolu düşmüş olanların mutlaka bu şehre dair söyleyecekleri bir şeyler vardır. Seyyahların, tüccarların, diplomatların, konsolosların vs. herkesin ayrı bir İstanbul’u olmuştur. Bu minvalde, Yabancı Gazetecilerin Gözüyle İstanbul kitabı bu şehirde yaşamış yabancı gazetecilerin bu şehre dair yorumlarını içeriyor. Gazetecilik alanında güzel bir anı kitabı niteliği taşıyan bu kitap ilginç anekdotlar içeriyor.